Hlavní obsah

Klidnou letní dovolenou většina podnikatelů nezná

Novinky, tov

Klidnou letní dovolenou většina z malých a středních podnikatelů a firem nezažije. Celá třetina z nich si o letošních prázdninách volno vůbec nevybírá. A z těch, co si pracovní oddech dopřejí, se jen 37 procent naplno věnuje odpočinku a pouští práci z hlavy. Vyplývá to z průzkumu ČSOB mezi 400 zástupci z českých firem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Šlapající ekonomika s rekordně nízkou nezaměstnaností si vybírá daň i v tom, že podnikatelé bohužel ani během své dovolené nemají čas na svůj byznys zapomenout a věnovat se maximálně odpočinku a chvílím s rodinou a dětmi,“ komentoval Petr Manda, ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

Hlavním důvodem, proč si podnikatelé a živnostníci nevybírají dovolenou, je nedostatek času kvůli pracovnímu zaneprázdnění. Ten zmiňuje například Iva Kopencová ze společnosti Krumlovská fontána, která provozuje restaurace a cukrárny. „Není to otázka peněz, ale nedostatku zaměstnanců,“ poukázala.

I o své letní dovolené se práci věnuje 63 procent představitelů podnikatelů a firem, a část prakticky naplno. „Vyřizování práce po telefonu, zajišťovaní chodu kanceláře, objednávky a organizaci práce,“ popsal dovolenkový rytmus Jan Horák, obchodní manažer společnosti M. B. S. Mini Brewery Systém. Ta se věnuje projektování minipivovarů.

Za nepostradatelné se považuje 15 procent

Méně vytížen je obchodně výkonný ředitel stavební firmy Auböck Pavel Bureš: „Spíše nepracuji. Kontroluji e-maily. Případně nepřijaté hovory, zejména od hlavních zákazníků, “ popisoval.

Převážná část respondentů dává přednost při své dovolené Česku a jiným evropským zemím, z nichž patří mezi nejvíce navštěvované přímořské destinace, jako jsou Řecko a Chorvatsko. Mimo kontinent se vypravuje jen 15 procent osob.

Jen polovina podnikatelů a živnostníků v průzkumu uvedla, že jejich nepřítomnost nemá na provoz firmy žádný vliv. Částečné nebo významné omezení připouští 35 procent dotazovaných. A zbylých 15 procent tvrdí, že bez nich firma nefunguje vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám