Hlavní obsah

E5 nebo B7. Čerpací stanice zavedou v říjnu nové symboly

Kvůli jednotnému značení motorových paliv, které začne platit v celé EU od 12. října, budou stojany i tankovací pistole na všech čerpacích stanicích v ČR označeny novými symboly. Informovali o tom v pondělí na tiskové konferenci zástupci tuzemských automobilek a petrolejářů.

Foto: ČAPPO

Nové značení pohonných hmot. Některé vyobrazené symboly označují hmoty prodávané zatím jen v zahraničí – např. E10.

Článek

Paliva budou od poloviny října rozdělena do tří skupin. Benzínová ponesou označení v kruhu, naftová paliva ve čtverci a plynná v kosočtverci. Písmena v uvedených symbolech budou značit typ biosložky, číslo, podíl biosložky.

Příslušné značky ponesou na krytu od nádrže také nově vyrobená auta. Starších vozidel se označování týkat nebude.

Aby se to nepletlo

„Nejedná se o velké změny, dosavadní označování si čerpací stanice mohou ponechat, musí však dodržet i ta nová,“ řekl výkonný ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl. Značky by se v budoucnu měly dále rozšiřovat podle vývoje alternativních pohonných hmot.

Předseda SČS (Unie nezávislých petrolejářů ČR) Ivan Indráček uvedl, že změny by měly odstranit případy, kdy mají pohonné hmoty v různých zemích EU různá označení, což může být pro spotřebitele matoucí. Podle něj je v Česku zhruba sto případů ročně, kdy motoristé příslušné palivo zamění za jiné.

Podle petrolejářů budou tuzemské čerpací stanice připraveny do konce září. Splnění povinnosti bude následně kontrolovat Česká obchodní inspekce.

Nejčastěji využívaná paliva v Česku Natural 95 a Natural 98 budou vedle starých názvů nově označována jako „E5“, klasický diesel motoristé najdou pod značkou „B7“. Označení plynných paliv se bude shodovat se současnými zkratkami.

Reklama

Související články

Benzín a nafta za poslední týden zdražily

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena benzínu Natural 95 stoupla o devět haléřů na 33,35 koruny za litr a nafta stála ve středu v průměru...

Výběr článků

Načítám