Hlavní obsah

Nejbohatší Brit horoval za brexit, teď se stěhuje do Monaka

Sir Jim Ratcliffe, nejbohatší Brit a vášnivý zastánce brexitu, se stěhuje do Monaka. Informovala o tom britská média. Komentátoři na sociálních sítích označují za ironii, že člověk, který tvrdil, že Velké Británii bude bez Evropské unie lépe a bude prosperovat, nyní svou vlast opouští.

Foto: Profimedia.cz

Britský miliardář Jim Ratcliffe zbohatl na podnikání v chemickém průmyslu. Velký zastánce brexitu se nyní stěhuje do Monaka.

Článek

Ratcliffův majetek deník The Sunday Times letos odhadl na 21 miliard liber (597 miliard korun), podle listu je tak nejbohatším mužem Spojeného království. Letos v létě byl pětašedesátiletý podnikatel pasován na rytíře.

Důvody stěhování do jednoho z nejznámějších daňových rájů nejsou oficiálně známy. Sídlo Ratcliffeovy firmy, chemického gigantu Ineos, zůstává v Londýně. Mluvčí firmy nechtěl Ratcliffeovo rozhodnutí komentovat. Řekl jen, že jde o osobní věc. Miliardář vlastní na riviéře velkou nemovitost.

Podnikatel již před časem kritizoval daňový režim v Británii, Ineos měl v letech 2010 až 2014 centrálu ve Švýcarsku, aby mohl platit nižší firemní daň, uvedl Independent.

Daily Mail píše o dezerci

Před referendem o odchodu z EU (brexitu) v roce 2016 Ratcliffe tvrdil, že Británie bude mimo blok lépe prosperovat. Říkal také, že Britové zvládnou řídit svou zem a nepotřebují, aby jim do toho mluvil Brusel. Patřil mezi nemnoho podnikatelů, kteří brexit tak výrazně podporovali.

Monako
Od roku 1869 nemá daň z příjmu, majetkové daně, daně z nemovitostí, ani pozemkové daně a daně z kapitálových výnosů. Kvůli tomu se sem stěhují i například slavní sportovci.
Přijímá politiku EU skrze zvláštní vztahy s Francií. Je plnohodnotným členem celní unie a přijímá opatření EU týkající se DPH a spotřební daně. Je de facto i členem Schengenského prostoru a eurozóny.

Britský deník Daily Mail, který bojoval za odluku od EU, napsal, že Ratcliffeovo rozhodnutí je smutné. Miliardář podle něj musí vědět, že jeho krok bude mít negativní dopad na vrcholící brexitová jednání mezi Bruselem a Londýnem.

„Zastánci setrvání v Unii se toho chopí a označí to za symbolickou dezerci," uvedl list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám