Hlavní obsah

ČSOB klesl v pololetí zisk na 7,5 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk skupiny ČSOB, která stojí za druhou největší tuzemskou bankou podle počtu klientů, v prvním pololetí klesl meziročně o 20 procent na 7,5 miliardy korun. Důvodem poklesu byly mimořádné výnosy v loňském roce. Bance stoupl objem vkladů i úvěrů, informoval ve čtvrtek mluvčí Patrik Madle.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pobočka ČSOB (ilustrační foto)

Článek

Objem úvěrů ČSOB vzrostl meziročně o čtyři procenta na 679 miliard, objem vkladů se zvýšil o 14 procent na 969 miliard korun. Počet klientů skupiny se zvýšil o pět tisíc na 3,673 miliónu. Loni výsledkům pomohly mimořádné výnosy včetně vypořádání z dřívějšího soudního sporu a výnosy spojené s ukončením intervencí ČNB.

Podle generálního ředitele ČSOB Johna Hollowse banka prochází úspěšně obdobím transformace, v němž se zaměřuje na digitalizaci a inovace. „To, že jdeme správnou cestou, potvrzuje i výrazný nárůst aktivních uživatelů mobilního bankovnictví, kterých jen meziročně přibylo 28 procent," uvedl.

Provozní výnosy banky se snížily o sedm procent na 17,9 miliardy korun. Provozní náklady se zvýšily o devět procent na 8,8 miliardy Kč. Investice do mezd a odměn zaměstnanců meziročně vzrostly o sedm procent, stojí ve zprávě o výsledcích, kde ČSOB mluví o „férovém odměňování a důležitosti zaměstnanců”. Může jít o reakci na situaci uvnitř firmy, poté co v květnu jedna z odborových organizací ČSOB vyhlásila stávkovou pohotovost.

Z dalších velkých bank v pololetí České spořitelně stoupl čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy korun, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku se zisk zvýšil o sedm procent na 4,3 miliardy. Naopak Monetě klesl o 3,4 procenta na 2,1 miliardy, Komerční bance o 12,4 procenta na 6,9 miliardy korun a Raiffeisenbank o čtyři procenta na 1,65 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám