Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu klesl. Auta už není v Evropě kam vyvážet

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu Česka v červnu meziročně klesl o 3,5 miliardy korun na 15,8 miliardy korun. Bilanci pozitivně ovlivnil obchod s počítači, elektronikou a optickými přístroji, negativně zase obchod s motorovými vozidly. V úterý o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bilance zahraničního obchodu se zbožím v národním pojetí, běžné ceny

Článek

Vývoz v červnu meziročně vzrostl o 0,8 procenta na 315 miliard korun a dovoz o dvě procenta na 299,2 miliardy.

„Červen 2018 měl o jeden pracovní den méně než červen předchozího roku,” připomněli statistici.

Nepříznivě bilanci ovlivnilo především meziroční snížení přebytku obchodu s motorovými vozidly o 4,7 miliardy a také prohloubení deficitu bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty o tři miliardy.

Trh s automobily se nasycuje

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy zahraniční obchod již letos nebude tahounem ekonomiky jako poslední dva roky. „Je zřejmé, že podobně jako vlastní průmyslová výroba i zahraniční obchod naráží na limity vlastních možností i možností na straně odbytu,” konstatoval.

„Evropský trh s automobily se nasycuje, což je patrné jak z čísel za samotnou průmyslovou výrobu, tak právě i z meziročního snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly,” dodal Kovanda.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

V takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty, došlo k poklesu přebytku obchodní bilance o 14,8 miliardy na 98,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám