Hlavní obsah

Oběd za 115 korun. Češi platí o 13 korun víc než před dvěma lety

Novinky, tov

Průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu v červnu dosáhla 115 korun. To je o skoro sedm korun více než loni a o třináct korun vyšší částka než před dvěma lety. Nejdráže vyjde oběd v metropoli, kde cena šplhá ke 130 korunám. Vyplývá to ze statistik společnosti Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Ceny obědů v krajských městech. Data k červnu 2018

Článek

Praha zůstává s obědy nejdražší před Brnem a Českými Budějovicemi, nejlevněji se lidé naobědvali v Jihlavě, Ostravě a Olomouci, kde se průměrná útrata pohybuje kolem 105 korun.

Útraty nestoupají jen s cenou jídel v restauracích. Ty byly určující v loňském roce, kdy restaurace zdražovaly v reakci na sérii legislativních opatření – EET, kontrolní hlášení k DPH, částečně zákaz kouření.

„Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu.  Naše chování se tak výrazně mění, už nejsme zdaleka ten národ, který je zvyklý na jídle co nejvíce ušetřit,“ uvedl Jiří Brych ze společnosti Edenred.

Jeho slova potvrzují i statistická data – zatímco meziroční míra inflace činí 2,6 procenta, útraty v restauracích se za stejnou dobu zvýšily o 6,2 procentního bodu.

Stravenky většinou do stovky

„Útraty za obědy po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku, největší dynamiku jsme pak zaznamenali v prvním letošním čtvrtletí. Poměrně rychlý růst pokračuje i nyní, byť s ohledem na vliv zlevnění sezónních surovin k přípravě jídel došlo v červnu k mírnému zpomalení,“ doplnil Brych s tím, že další růst útrat čeká opět na podzim.

Podle něj sice stále v tuzemsku převládají firmy, které platí zaměstnancům stravenku do hodnoty 100 korun, ale na druhé straně rychle přibývá těch, které v rámci politiky firemních benefitů zvyšují hodnotu stravenek, někdy až k maximální daňově uznatelné výši, což je aktuálně 118 korun.

Analýza vychází ze statistik útrat platební stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Jde o celkovou útratu v době obědů, včetně nápoje, případně i kávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám