Hlavní obsah

Cena nafty i benzínu za týden klesla, ale pouze mírně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o šest haléřů na 33,37 koruny za litr. Průměrná cena nafty klesla o sedm haléřů na 32,51 Kč za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. červnu

Článek

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce března, v některých týdnech o více než padesátník. Počátkem tohoto měsíce vystoupaly na nejvyšší úroveň za zhruba 3,5 roku. V půlce června se ale trend otočil a pohonné hmoty začaly mírně zlevňovat.

Nejdražší zůstávají pohonné hmoty v Praze. Litr benzínu vyjde v metropoli v průměru na 34,24 koruny, nafta na 33,28 Kč. V žádném jiném kraji se průměrná cena naturalu přes 34 korun za litr nedostala, a také u dieselu nikde než v Praze nepřekročila 33 korun.

Nejnižší ceny paliv jsou na jihu Čech. Průměrná cena litru benzínu v Jihočeském kraji je 33,02 koruny a v případě nafty 32,15 Kč za litr.

Ropa ve středu zase zdražovala

Ropa ve středu na světových trzích zdražovala. Americká lehká ropa WTI krátce přidávala kolem 1,5 procenta na zhruba 66 dolarů za barel. Severomořská Brent vykazovala růst jen o 0,2 procenta na 75,22 dolaru za barel.

Ceny podpořila data Amerického ropného institutu (API), podle nichž se zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu snížily o tři milióny na 430,6 miliónu barelů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ropná plošina u břehů Kalifornie

Za růstem cen ropy stojí i útok na ropný terminál v Libyi, který snížil skladovací kapacity tohoto významného zařízení o 42 procent na 550 tisíc barelů.

Zásadní zasedání OPEC

Stěžejním faktorem na trhu však bude zasedání OPEC, které se uskuteční v pátek a sobotu. Saúdská Arábie se podle zdrojů agentury Reuters snaží přesvědčit své spojence o nutnosti zvýšit těžbu.

Podobně se k situaci staví Rusko, které je největším producentem ropy na světě a signatářem dohody členských i nečlenských zemí OPEC o omezování těžby. Ta platí od začátku loňského roku.

Někteří členové OPEC produkci ropy zvýšit nechtějí; týká se to hlavně Íránu. Ten ale ve čtvrtek naznačil, že s menším zvýšením objemu těžby by nakonec mohl souhlasit.

Reklama

Výběr článků

Načítám