Hlavní obsah

V dozorčí radě ČEZ mají usednout Lízal a Tyll

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí navrhuje, aby do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ byli na páteční valné hromadě firmy nově zvoleni Lubomír Lízal a Karel Tyll. Michaela Tesařová z tiskového oddělení resortu uvedla, že ministerstvo představilo minulý týden tyto nominanty vládnímu výboru pro personální nominace. Výbor následně záměr schválil.

Foto: Petr Horník, Právo

MF chce do rady ČEZ Lubomíra Lízala a Karla Tylla. Ilustrační snímek.

Článek

Server iRozhlas.cz ve středu připomněl, že Lízal byl do loňského roku členem bankovní rady České národní banky, na jaře mu ale vypršel mandát. Karel Tyll je šéfem sekce státního rozpočtu na ministerstvu financí, uvedl web.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží 70 procent akcií firmy právě přes ministerstvo financí. Hlasování na valné hromadě tak vesměs končí dle jeho přání. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

Černému prodloužen mandát

Otázkou zůstává, které současné členy rady Lízal s Tyllem nahradí. Podle informací MF Dnes by o místo měl přijít Robert Šťastný, považovaný za nominanta KDU-ČSL, a také Petr Polák, který v době svého nástupu do dozorčí rady firmy ČEZ platil podle listu za muže bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, jemuž dělal poradce.

Třetím jménem, jehož nominaci vládní personální výbor schválil, byl Zdeněk Černý, předseda odborového svazu ECHO, který sdružuje pracovníky z oboru energetiky a chemie. Černý už v dozorčí radě ČEZ působí od roku 2014, v jeho případě tedy jde pouze o prodloužení mandátu.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Loni jí vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám