Hlavní obsah

Karty Visa postihl v Evropě rozsáhlý výpadek, týkal se i Česka

• Aktualizováno

Společnost Visa se v pátek večer potýkala v Evropě s rozsáhlými problémy. Některé platby prováděné jejími kartami byly pozastavené. Mluvčí společnosti Novinkám výpadek potvrdil, pozdě večer firma uvedla, že problémy odstranila s tím, že došlo k selhání hardwaru. Podle mluvčího České spořitelny Filipa Hrubého se problém dotkl i Česka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problémy se vyskytly především ve Velké Británii a Irsku, objevily se ale i v dalších částech Evropy. Částečným výpadkem bylo postiženo Německo. Klienti při pokusu o placení dostávali zprávy, že peníze nelze odesílat, ani přijímat.

„U Visa dochází k přerušení služeb. Tento incident zabraňuje zpracování některých transakcí v Evropě,” uvedla na dotaz Novinek centrála společnosti Visa v Londýně.

V pátek pozdě večer zaslala aktualizované vyjádření, v němž jako důvod výpadku uvedla selhání hardwaru. „Držitelé karet Visa mohou nyní používat karty Visa běžným způsobem. Nemáme důvod se domnívat, že byl problém spojen s jakýmkoli neoprávněným přístupem nebo škodlivou událostí,” dodala firma.

Společnost nebyla Novinkám schopna sdělit, v jaké míře jsou postiženi čeští držitelé karet. Britská centrála redakci pouze sdělila: „V tuto chvíli vám to nemůžeme říci, zjišťujeme, kterých zemí se výpadek týká.”

Že se problémy Česku nevyhnuly, potvrdil mluvčí největší české banky - České spořitelny - Filip Hrubý. „Problémy s placením kartami Visa u obchodníků registrujeme asi u dvou procent transakcí našich zákazníků, kteří používají karty Visa,“ sdělil Novinkám Hrubý.

Anketa

Zaznamenali jste problémy s kartami Visa?
Ano
33,3 %
Ne
33,3 %
Nemám kartu Visa
33,4 %
Celkem hlasovalo 4398 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám