Hlavní obsah

Agentura China Lianhe zhoršila rating CEFC Shanghai

Čínská ratingová agentura China Lianhe popáté za necelé tři měsíce zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti společnosti CEFC Shanghai International. V úterý to uvedla agentura Reuters. CEFC Shanghai je dceřinou firmou čínské CEFC China Energy podnikající i v Česku.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC v Šanghaji

Článek

Agentura snížila rating dlouhodobých závazků CEFC Shanghai na stupeň C. Ještě začátkem března je hodnotila nejvyšším stupněm AAA. Snížení ratingu na C indikuje velmi vysokou pravděpodobnost, že firma nesplatí své závazky.

Tak se ostatně už stalo, když společnost CEFC Shanghai International do pondělního termínu nesplatila dluhopisy v objemu 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy Kč). Firma uvedla, že hodlá tyto dluhopisy splatit až za šest měsíců.

Společnost byla v posledních dvou letech vysoce závislá na prodeji dluhopisů pro potřeby financování. Náklady na úvěry však od zahájení vyšetřování šéfa celé skupiny prudce vzrostly a firmě se prakticky uzavřel přístup na dluhopisové trhy.

Dvě nabídky dluhopisů v poslední době zůstaly bez odezvy, upozornila agentura Bloomberg.

J sesadila vedení CEFC Europe v čele s Tvrdíkem

Obavy ohledně plnění finančních závazků podniku panují na trhu již od února, kdy se objevily informace, že šéf mateřského koncernu China Energy a poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming čelí vyšetřování kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Minulý týden se vyostřily i problémy CEFC Europe působící v Česku. Protože její čínská matka CEFC China Energy nezaplatila pohledávku 450 miliónů eur (asi 11,5 miliardy korun) vůči J Private Investments, ta přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Europe. Odvolala její představenstvo včetně Jaroslava Tvrdíka, který evropské aktivity CEFC řídil, a dosadila krizový management.

Tvrdík sliboval, že k zaplacení dluhu dojde ještě v pátek, později řekl, že ho nový majitel CEFC, CITIC Group, úmyslně nezaplatil, protože došlo ke spornému předčasnému zesplatnění a nepřátelskému převzetí firmy.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám