Hlavní obsah

Walmart na nákupech: Za 344 miliard získá obří indický e-shop Flipkart

Americký maloobchodní řetězec Walmart se dohodl na převzetí indického internetového prodejce Flipkart. Firma z amerického státu Arkansas uvedla, že za zhruba 77procentní podíl zaplatí 16 miliard dolarů (344 miliard Kč). Převzetí podílu je podle agentury Reuters největší zahraniční investicí Walmartu.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Logo na obchodu Walmart

Článek

Zbývající část Flipkartu budou vlastnit někteří stávající investoři, včetně čínské společnosti Tencent Holdings a americké softwarové společnosti Microsoft.

Minulý týden se objevily informace, že o většinový podíl ve Flipkartu má zájem rovněž americká společnost Amazon. Ta je největším internetovým obchodem na světě a Flipkart je jejím hlavním konkurentem na rychle se rozvíjejícím indickém trhu. „Indie je jedním z nejatraktivnějších maloobchodních trhů na světě, což je dáno velikostí a tempem růstu,” uvedl generální ředitel Walmartu Doug McMillon.

Flipkart byl založen v roce 2007 a přestože vykazoval ztráty, peníze do něj investovaly i významné firmy, jako je Microsoft, Tencent či Softbank. Firma uvádí, že má 100 miliónů registrovaných zákazníků a za měsíc vypraví více než osm miliónů zásilek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám