Hlavní obsah

Řetězec v Česku prodává chleba ze cvrčků

Novinky, tov

Řetězec obchodů Penny Market začal jako první ze supermarketů v Česku prodávat chleba s desetiprocentním podílem cvrččí mouky. Jedno balení obsahuje okolo dvou set cvrčků a proti tradičnímu pečivu nabízí vyšší obsah vlákniny a bílkovin, uvedla ve středu firma.

Foto: SENS

Článek

Nabídka chleba s příměsí cvrččí mouky je podle řetězce určena příznivcům alternativní výživy a zdravého životního stylu. Dodavatelem je společnost SENS, která ze cvrččí mouky vyrábí také například proteinové tyčinky.

„Cvrčci a hmyz jsou potravinou budoucnosti. Chleba vyrobený s podílem cvrčků je výrazně výživnější a více zasytí. Věříme, že si jej zákazníci oblíbí a nám se tak bude nadále dařit bořit stigma, že hmyz se přece jíst nedá,” řekl Radek Hušek, spoluzakladatel SENS.

Chléb ze cvrčků nepatří mezi diskontní produkty, v Penny se bude prodávat za 49,90 korun.

Pro zajištění dostatku kvalitní cvrččí mouky založili zakladatelé SENS projekt automatizované průmyslové farmy na chov cvrčků v Thajsku. Tato cvrččí farma již spustila testovací výrobu a ke konci roku bude produkovat 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně, čímž se stane největší cvrččí farmou na světě.

Cvrčkům pomáhá nová legislativa

Zakladatelé SENS se svou cvrččí farmou sázejí také na změnu legislativy. Podle nového evropského nařízení, které platí od letošního roku, se považuje hmyz za potravinu nového typu. Změn se v této souvislosti má dočkat i česká legislativa, měla by nově umožnit chování hmyzu pro lidskou stravu.

Foto: Penny Market

Cvrččí farma

„Připravujeme velmi drobné změny ve veterinárním zákoně, kde stanovíme, že hmyz je hospodářské zvíře, aby se na něj vztahovaly podmínky pro chov jako pro hospodářská zvířata," řekl začátkem roku ČTK ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Jan Váňa.

Kdy by mohla nová úprava začít v Česku platit, ještě není známé, čeká se na stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a na následné vyhodnocení Evropskou komisí.

V některých zemích například v Asii patří hmyz mezi běžnou součást jídelníčku. Tradičně se rozšířil v oblastech, kde byl kvůli přírodním podmínkám nedostatek masa nebo bylo maso velice drahé.

Anketa

Jedli byste hmyz nebo výrobky z něj?
Ano
32,8 %
Ne
67,2 %
Celkem hlasovalo 3907 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám