Hlavní obsah

Česko vyhrálo další solární arbitráž

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko vyhrálo další solární arbitráž a nemusí platit 310 miliónů korun (14,5 miliónu dolarů), které požadovali žalobci mimo jiné jako náhradu za údajné porušení česko-německé dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Spor s majiteli solárních elektráren v řízení Antaris GmbH a Dr. Michael Göde proti ČR vyhrálo ministerstvo ve středu.

„Mezinárodní arbitrážní tribunál zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice a nařídil žalobcům zaplatit ministerstvu financí 42,5 miliónu Kč (dva milióny dolarů) jako náhradu za právní zastoupení. Jedná se už o druhé vítězství ČR v arbitrážích zahájených majiteli solárních elektráren,“ uvedlo ministerstvo.

Arbitrážní soud v Ženevě už loni v říjnu rozhodl, že Česko nemusí vyplácet třem německým investorům a firmě JSW Solar půl miliardy korun jako škodu a ušlý zisk za zavedení solární daně dopadající na určité elektrárny uvedené do provozu během solární bubliny v letech 2009–2010.

Ministerstvo uvedlo, že jeho právní tým od svého vzniku v lednu 2015 již úspěšně ukončil šest arbitrážních sporů při celkově zažalované částce 3,65 miliardy korun, přičemž ve všech bylo rozhodnuto ve prospěch ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám