Hlavní obsah

Zmrzlina podraží. Dramaticky rostou ceny vanilky i kakaa

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním létě by zákazníky neměly překvapit vyšší ceny zejména vanilkové nebo čokoládové zmrzliny. Rekordně totiž zdražují potravinářské ingredience. Kvůli rozmarům přírody letos kakao podražilo skoro o 50 procent, ještě dramatičtější je nárůst ceny vanilky. Ta je nyní dokonce dražší než stříbro, většina výrobců ji proto nahrazuje syntetickou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loňský rok se nesl ve znamení zdražování potravin, bez nichž si lze jídelníček jen těžko představit, jako vejce, sýry a další mléčné potraviny, zejména máslo. V letošním roce sice cenový růst potravin obecně znatelně zmírňuje, některé potravinářské ingredience však rekordně zdražují. Jde zejména o vanilku a kakao.

„Zatímco ještě v roce 2013 stál kilogram vanilky 50 dolarů, letos musí zájemci počítat s cenou kolem 600 dolarů za kilogram. Vanilka je tak dražší než třeba i takové stříbro. Kilogram kovu se v současnosti prodává za zhruba 530 dolarů,“ upozornil ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Fenoménu si všiml také ekonomický deník Financial Times (FT). Napsal, že vanilka je nyní druhé nejdražší koření po šafránu, a vyzdvihl také srovnání s cenami stříbra.

Na vině je počasí a lupiči

Zásadní příčinou zdražování vanilky jsou loňské i letošní cyklony na Madagaskaru, který zajišťuje 75 až 80 procent její světové produkce. Vysoké ceny aromatického koření, které se využívá v cukrářství či kosmetice, lákají na chudém Madagaskaru rostoucí počet lupičů, kteří rozkrádají vanilkovníky a ničí úrodu. To dále podněcuje spirálu cenového nárůstu, stejně jako předčasná sklizeň ještě zelených vanilkových tobolek. Většina zmrzlinářů však při výrobě zmrzlin využívá syntetický vanilín. Vysoká poptávka přispívá k růstu ceny i této náhražky.

Foto: Profimedia.cz

Lusky vanilky

Silnou poptávku si pro FT pochvaluje například norská firma Borregaard, která patří mezi největší světové producenty vanilínu. Vyrábí jej složitými chemickými procesy poněkud překvapivě ze dřeva. Chutí se pravé vanilce nevyrovná, je ale mnohonásobně levnější.

„Ti, kteří sázejí na přírodní vanilku, opravdu už dnes k překvapení zákazníků hlásí, že vanilkovou zmrzlinu momentálně nevedou,“ dodal Kovanda.

Kakaovníky na suchu

Aby toho nebylo málo, citelně zdražuje také jiná oblíbená cukrářská ingredience, kakao. Letos podražilo o skoro 50 procent. Je to hlavně kvůli rozsáhlému suchu v Pobřeží slonoviny, které je největším světovým producentem. Další velký producent Ghana se zase potýká se stárnutím kakaovníkové vegetace, které způsobuje nižší úrodu.

„Sečteno, podtrženo, letos v létě by nás dražší ceny zejména vanilkové nebo čokoládové zmrzliny opravdu neměly překvapit. Pokud ji tedy vůbec seženeme,“ uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám