Hlavní obsah

Airbusu klesl kvůli problémům s motory zisk na sedm miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk evropského výrobce letecké techniky Airbus Group v prvním čtvrtletí meziročně klesl téměř o třetinu na 283 miliónů eur (7,2 miliardy korun). Hospodářské výsledky byly zasaženy problémy s dodávkami motorů pro letouny A320neo, oznámila v pátek firma.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Zisk Airbusu zasáhly problémy s dodávkou motorů pro letouny A320neo

Článek

Tržby společnosti se propadly o 12 procent na 10,1 miliardy eur (254 miliard korun). Firma v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 121 letadel, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 136 letadel.

„Výsledek za první čtvrtletí odráží nedostatek motorů pro A320neo,” uvedl šéf podniku Tom Enders. „Je to pro všechny obtížná situace, ale na základě důvěry vyjádřené výrobci těchto motorů a jejich schopnosti plnit závazky můžeme potvrdit celoroční výhled,” dodal. Airbus předpokládá, že letos dodá zákazníkům zhruba 800 letadel.

Společnost rovněž oznámila, že příští rok sníží dodávky letounů A330 na zhruba 50 kusů. V loňském roce přitom dodala zákazníkům 67 těchto letadel. Podle některých analytiků firma kvůli klesající poptávce začíná omezovat výrobu letounů A330 již v letošním roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám