Hlavní obsah

Benzín i nafta zdražily zhruba o dvacetník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v minulém týdnu v průměru počtvrté za sebou zdražily. Nejprodávanější benzín Natural 95 se ve středu prodával za průměrných 31,03 koruny za litr, což bylo o 20 haléřů více než o týden dříve. Průměrná cena litru nafty ve stejném období stoupla o 16 haléřů na 30,03 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 18. dubnu

Článek

Nejdražší paliva zůstávají v Praze, kde motoristé za litr benzínu zaplatí průměrných 31,84 Kč, což je o 23 haléřů více než před týdnem. Litr nafty stojí v metropoli průměrně 30,86 koruny, což znamená zdražení 25 haléřů oproti minulému týdnu.

Hranici 31 korun za litr překročila průměrná cena benzínu ještě v Jihomoravském, Olomouckém, Plzeňském s Středočeském kraji a na Vysočině. Stejně tak nafta je v těchto regionech nad 30 korunami za litr.

Naopak nejlevnější benzín natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí litr v průměru 30,59 koruny. To je o 18 haléřů více než před týdnem. Za litr nafty se platí nejméně v Ústeckém kraji 29,56 koruny, což je o 19 haléřů více než před týdnem.

Ceny ropy jsou nejvýše od roku 2014

Ceny ropy se během středečního obchodování vyšplhaly na nejvyšší úroveň od roku 2014. Vzhůru je tlačily údaje o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 1,1 miliónu barelů.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Těžba ropy

Ke zdražování přispěly rovněž informace od zdrojů agentury Reuters, podle kterých by Saúdská Arábie byla ráda, kdyby ceny vystoupaly k 80 dolarům či dokonce ke 100 dolarům za barel.

Cena severomořské ropy Brent tak ve středu vystoupila až na 73,39 dolaru za barel, později však o část zisků přišla a prodávala se za méně než 73 dolarů. I tak si nicméně připisovala téměř dvě procenta oproti úterý.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst ceny o zhruba 2,2 procenta a pohybovala se těsně pod 68 dolary. V jednu chvíli dokonce vystoupala až na 68,44 dolaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám