Hlavní obsah

Růst českého průmyslu v únoru zpomalil, firmám chybějí lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst průmyslové výroby v Česku v únoru zpomalil z lednových 5,6 procenta na 2,7 procenta. K poklesu přispěla slabší výroba elektřiny a plynu a pokles těžebního průmyslu. Výroba aut stagnovala. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytika Petra Dufka mnohé firmy rostly a už jsou na hranici svých kapacitních možností, potýkají se s nedostatkem zaměstnanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Meziročně naopak rostla hlavně kovovýroba nebo výroba elektrických zařízení.

Oproti loňskému únoru stoupla hodnota nových zakázek o 4,1 procenta a tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách o 1,1 procenta. Rostl i počet zaměstnanců průmyslových podniků a výše jejich mezd.

„Růst průmyslu sice zaostal za očekáváním, nicméně zpomalení tempa tohoto odvětví se už v letošním roce dalo očekávat. Má za sebou několik extrémně dobrých let, které přivedly řadu významných firem na hranice kapacitních možností. Začaly proto znovu rychle investovat, nicméně i nadále se musejí potýkat s nedostatkem zaměstnanců. Ostatně první desítka nejhledanějších profesí je úzce spojena s průmyslem – od montážních a pomocných dělníků až po kvalifikované řemeslníky,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Průmysl naráží na limity

„Produkce hlavního průmyslu v ČR – výroby automobilů – v podstatě stagnovala na loňské úrovni. I když celkově expanze největšího tuzemského odvětví ubrala na tempu, nové zakázky – tedy především ty zahraniční – slibují růst výroby i v dalších měsících. Z vyšší poptávky se tentokrát mohou těšit výrobci kovových výrobků, počítačů a automobilů,” dodal ekonom.

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy jsou čísla za únorovou průmyslovou výrobu dalším střípkem do mozaiky jisté ztráty dynamiky průmyslové výroby a určitého zhoršování podmínek v průmyslu, které je patrné nejen u nás, ale také v Německu a celé eurozóně. „Jak německý, tak náš průmysl narážejí na své limity, zejména na nedostatek vhodné pracovní síly,“ zdůraznil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám