Hlavní obsah

Česká ekonomika rychle roste, lidé utrácejí úspory

Novinky, tov
Aktualizováno

Česká ekonomika rostla loni ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 5,5 procenta. Český statistický úřad v úterý vylepšil svůj dřívější odhad o 0,3 procentního bodu. Statistici upozorňují, že lidé loni přestali šetřit a více utráceli.

Foto: Jan Kočvara , Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Statistici současně vylepšili odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) za celý rok 2017 o desetinu procentního bodu na 4,6 procenta.

„Příjmy domácností se vloni zvýšily o 3,9 procenta a jejich výdaje rostly ještě rychleji, což může souviset i s pozitivním očekáváním. Průběh roku byl z hlediska růstu příjmů i výdajů velmi dynamický. V důsledku toho byla vloni míra úspor na jedné z nejnižších hodnot v dosavadní historii měření,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Růst HDP v okolních zemích (4. čtvrtletí 2017)
ČR5,5 %
Polsko5,1 %
Maďarsko4,4 %
Slovensko3,5 %
Německo2,9 %
Zdroj: Bloomberg, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Na snížení míry úspor upozornil i ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Naopak míra investice v sektoru domácností se snížila. To má pravděpodobně souvislost s horší dostupností nemovitostí pro rezidenční bydlení. Domácnosti tak v souhrnu nenakupují nemovitosti a své prostředky raději směřují do spotřeby,“ komentoval ekonom.

Průměrný příjem člena domácnosti byl podle statistiků loni ve 4. čtvrtletí 26 835 korun měsíčně, z toho průměrně utratil 24 566 korun. Pro srovnání, o rok dříve byl příjem domácnosti na obyvatele 25 106 korun a spotřeba 22 605 měsíčně.

Česká ekonomika roste více než dvakrát rychleji, než je průměr EU. Podle poslední zprávy Eurostatu rostl v uplynulém roce hrubý domácí produkt eurozóny o 2,3 procenta a celé Evropské unie o 2,4 procenta.

Ze zemí EU rostlo loni nejrychleji Irsko, kde HDP za rok stoupl o více než sedm procent. V posledním čtvrtletí růst ČR překonal sousední země včetně Německa či Slovenska.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok proto prohlásil, že česká ekonomika jeví známky přehřívání. [celá zpráva]

Anketa

Začali jste v posledních měsících více spořit?
Ano, spořím víc
17,6 %
Spořím pořád stejně
57,2 %
Spíš své úspory utrácím
9,1 %
Vůbec nespořím
16,1 %
Celkem hlasovalo 2878 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám