Hlavní obsah

Teplý leden nahrál stavbařům

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v lednu meziročně stoupla o 33,6 procenta. Ve čtvrtek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), který upozornil na mimořádně teplé počasí, které stavbařům přálo. Stavební úřady vydaly meziročně o 1,4 procenta stavebních povolení více. Dokončeno bylo o 7,8 procenta bytů méně, zahájena pak byla stavba o 23,1 procenta více.

Foto: Milan Malíček, Právo

V lednu bylo opravdu teplo, a tak se stavělo téměř o 34 procent více než před rokem.

Článek

V nebývale masivním meziročním růstu hrálo hlavní roli lednové počasí. „Meziroční rozdíl v průměrných teplotách byl 7,4 stupně Celsia a příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce,” uvedl statistický úřad.

„Lednová stavební produkce představuje dlouhodobě nejslabší příspěvek během stavební sezóny, když tvoří zhruba čtyři procenta z celkového úhrnu za rok, a na výkyvy počasí je mimořádně citlivá,” doplnili statistici.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 30,9 procenta a k celkovému růstu stavebnictví přispěla 26 procentními body. Produkce inženýrského stavitelství se pak meziročně zvýšila o 47,7 procenta, což k celkovému růstu stavebního sektoru přidalo 7,6 procentního bodu.

Meziměsíční růst nebyl tak oslnivý

Ekonom Komerční banky označil lednový meziroční růst stavebnictví za bezprecedentní. „Aktivita ve stavebnictví je v zimních měsících kvůli klimatickým podmínkám velmi nízká. Pokud ale nemrzne, může spousta stavebních činností pokračovat,” upřesnil s tím, že přesně to se letos stalo.

„Rozhodně se ale podle nás nejedná o začátek nějakého boomu ve stavebnictví,” zdůraznil ekonom s tím, že oproti prosinci stavebnictví rostlo o necelé procento. „Celkový růst odvětví by měl letos dosáhnout ‚jen‘ sedmi procent,” uzavřel Dřímal.

Reklama

Výběr článků

Načítám