Hlavní obsah

Energetický obchod za bilión. RWE prodá většinu v Innogy

Novinky, tov

Německá energetická společnost RWE prodá 76,8 procenta akcií Innogy konkurenční firmě E.ON v rámci obchodu za 43 miliard eur (1,09 biliónu korun), uvedl na webu deník Financial Times s odkazem na nedělní oznámení firem. RWE se do budoucna soustředí na obnovitelné zdroje.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Logo RWE

Článek

E.ON se podle dohody zaměří na provozování energetických sítí a maloobchodní prodej elektřiny a plynu, zatímco RWE získá obnovitelné zdroje E.ON a Innogy a také akciový podíl 16,7 procenta v E.ON.

Akcie Innogy na německé burze v pondělí ráno posilovaly o 15 procent i navzdory tomu, že čistý zisk loni klesl o polovinu. Téměř o deset procent posilovaly i akcie RWE.

Transakci budou muset schválit antimonopolní orgány. Innogy a E.ON působí i v Česku, kde patří mezi největší dodavatele především plynu, prodávají i elektřinu.

Transakci budou muset schválit antimonopolní orgány. Innogy a E.ON působí i v Česku, kde patří mezi největší dodavatele především plynu, prodávají i elektřinu.

Podle Financial Times obchod znamená další velkou změnu fungování dvou obřích německých energetických firem v reakci na politiku tzv. Energiewende, kdy elektřinu z fosilních paliv mají nahrazovat obnovitelné zdroje, a také rozhodnutí německé vlády z roku 2011, kdy se po havárii ve Fukušimě rozhodla do roku 2022 postupně uzavřít jaderné elektrárny.

E.ON a RWE na změnu politiky reagovaly rozdělením firem – E.ON vyčlenil konvenční zdroje do společnosti Uniper, zatímco RWE si ponechala konvenční a jaderné zdroje a ty obnovitelné vyčlenila do Innogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám