Hlavní obsah

Walmart nebude prodávat zbraně mladším 21 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězec Walmart a další velký americký prodejce zbraní Dick’s Sporting Goods zpřísňují podmínky prodeje střelných zbraní po masakru, při kterém devatenáctiletý Nikolas Cruz zastřelil 17 lidí na střední škole v Parklandu na Floridě. Informoval o tom list Financial Times.

Foto: Mike Blake, Reuters

Obchod Walmart v Kalifornii

Článek

Walmart a síť obchodů Dick’s Sporting Goods (DSG) se rozhodly omezit prodej střelných zbraní starším 21 let. DSG současně oznámil, že nebude prodávat útočné pušky a podporuje „rozumnou reformu zákona o zbraních“.

Walmart uvedl, že „ve světle posledních událostí přehodnotil politiku prodeje zbraní”. Vedle omezení prodeje pro starší 21 let stáhne z nabídky na internetu zbraně „připomínající útočné pušky“. Poloautomatické zbraně typu, jako je AR-15 použitá střelcem na Floridě, už nenabízí jeden z největších amerických řetězců od roku 2015.

Po masakru na Floridě sílí tlak veřejnosti na politiky, aby omezili držení zbraní, například těch rychlopalných a s většími zásobníky. Proti jakémukoli zpřísnění se staví vlivná Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která řadě republikánů sponzoruje volební kampaně.

Foto: Profimedia.cz

Útočná puška AR-15

Vedení republikánské strany v Kongresu odmítá zvýšení věkové hranice umožňující nákup zbraní z 18 na 21 let, prezident Donald Trump nicméně prohlásil, že „by o tom vážně uvažoval“.

Devatenáctiletý Nikolas Cruz zastřelil puškou AR-15 na floridské střední škole 17 lidí údajně za pouhých šest minut. Akci měl podle všeho dobře naplánovanou.

Walmart uvedl, že chce být „zodpovědným prodejcem zbraní“. Obchody DSG v prohlášení uvedly, že „vyslyšely hlas studentských organizací“, které chtějí zabránit násilí páchanému střelnými zbraněmi ve školách.

DSG uvedl, že sice podporuje druhý dodatek americké ústavy, jenž zaručuje právo na držení zbraní, na druhou stranu je ale „násilí páchané střelnými zbraněmi epidemie, která stojí život příliš mnoho lidí“.

Foto: Reuters

Nikolas Cruz u soudu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám