Hlavní obsah

České spořitelně loni klesl zisk kvůli mimořádným příjmům v předloňském roce

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České spořitelně v roce 2017 klesl konsolidovaný čistý zisk o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Zisk v předloňském roce, který činil 15,5 miliardy, byl mimořádně vysoký díky příjmu z prodeje podílu ve Visa Europe. Banka o tom informovala ve středu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Důvod poklesu zisku vidí banka právě v mimořádných ziscích z předchozího období.

Článek

Důvod poklesu zisku vidí banka právě v mimořádných ziscích z předchozího období. „Stále však pokračuje výrazný růst klientských úvěrů,” doplnila spořitelna. Hrubý objem úvěrů se zvýšil o 9,2 procenta.

„Celý loňský rok se nesl ve znamení konjunktury a ekonomického růstu, ze kterých těžily jak domácnosti, tak korporace,” uvedl předseda představenstva České spořitelny s tím, že banka loni poskytla rekordní objem hypotečních úvěrů. Zvýšil se o 8,3 procenta na 62,1 miliardy korun.

Objem úvěrů podnikatelským subjektům vzrostl 10,3 procenta, dodal Solomon.

Čisté výnosy z poplatků a provizí poklesly meziročně o 5,4 procenta na 8,8 miliardy. Pokles částečně kompenzovaly rostoucí výnosy z investičních produktů, například podílových fondů nebo ze správy aktiv a cenných papírů.

Česká spořitelna je dcera rakouské Erste Group Bank. Té v roce 2017 loni stoupl čistý zisk na 1,31 miliardy eur (33,3 miliardy korun) z loňských 1,26 miliardy eur. Rakouská banka, jejíž akcie se obchodují i na pražské burze, vyplatí akcionářům dividendu 1,20 eura (30,54 koruny) na akcii.

Reklama

Výběr článků

Načítám