Hlavní obsah

Česko je středoevropský tygr. Růst ekonomiky koncem roku zrychlil na 5,1 procenta

Novinky, tov
Aktualizováno

Meziroční růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zrychlil z pěti procent ve třetím čtvrtletí na 5,1 procenta, uvedl v pátek ve svém odhadu Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý rok HDP stoupl o 4,5 procenta.

Foto: Jan Kočvara , Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Máme za sebou velmi úspěšný rok. Česká ekonomika zaznamenala dynamický růst, který byl navíc i vyvážený. Podílela se na něm jak domácí, tak zahraniční poptávka. Rostly mzdy i důchody, a domácnosti proto víc utrácely. Zvýšily se také investice. K hospodářskému růstu nejvíc přispěl průmysl, ale dařilo se i službám,“ uvedl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

V posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl HDP oproti třetímu čtvrtletí o 0,5 procenta.

„Česká republika díky vysokému tempu hospodářského růstu dohání vyspělé země západní Evropy a stává se ekonomickým tygrem střední Evropy,” řekl Novinkám ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Ekonomice by se mělo dařit i letos, měla by udržet růst HDP nad třemi procenty, odhaduje.

Zpomalení růstu na zhruba tři procenta odhaduje i ekonom ČSOB Petr Dufek. „Přece jen jsou disponibilní kapacity v průmyslu z velké části vyčerpány a navíc nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců představuje stále větší bariéru pro další expanzi průmyslových firem,” popsal hlavní bariéry růstu analytik.

Pojem ekonomický tygr se používá pro státy s dlouhodobě nadprůměrným ekonomickým růstem. Tento termín byl prvně použit pro Jižní Koreu, Singapur, Hongkong a Tchaj-wan (Asijští tygři). Později i pro Malajsii, Thajsko nebo Čínu, jejíž ekonomika v 90. letech rostla i patnáctiprocentním tempem.

Za středoevropského tygra bylo označované Slovensko, když v roce 2007 rostl HDP země o více než devět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám