Hlavní obsah

Nejstarší banka světa prodělala loni 3,5 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Italská banka Monte dei Paschi di Siena, kterou musel kvůli nedostatku kapitálu zachraňovat stát, vykázala za loňský rok ztrátu 3,5 miliardy eur (zhruba 89 miliard Kč). Hospodářské výsledky podniku zasáhly odpisy špatných úvěrů, klesající příjmy a jednorázové náklady. Ztráta tak vzrostla z 3,2 miliardy eur v roce 2016.

Foto: Max Rossi, Reuters

Historické sídlo banky Monte dei Paschi v italské Sieně.

Článek

Banka Monte dei Paschi loni odvrátila bankrot díky záchrannému plánu v hodnotě 8,1 miliardy eur. Italská vláda firmě poskytla 3,9 miliardy eur a získala v ní podíl 52,2 procenta. Zbývající náklady na záchranu banky nesli na svých bedrech investoři a držitelé jejích dluhopisů.

Monte dei Paschi je nejstarší bankou na světě, založena byla v roce 1472. V červenci 2016 neprošla evropskými zátěžovými testy a byla označena za nejslabší banku v Evropě. Její akcie za prvního půlroku 2016 ztratily 70 procent hodnoty. Evropská centrální banka po ní požadovala, aby i do konce roku 2016 sehnala kapitál na pokrytí ztrát spojených s odprodejem špatných úvěry v objemu 27 miliard eur. [celá zpráva]

Itálie vytvořila v roce 2016 kvůli Monte dei Paschi a dalším bankám v problémech záchranný fond ve výši 20 miliard eur pro krachující banky. Počet poboček se sníží na 1400 z dosavadních 2000. Banka rovněž prodá majetek, který nepovažuje za strategický, včetně zahraničních divizí ve Francii a Belgii, některé majetkové podíly a vybrané nemovitosti. [celá zpráva]

V rámci dohody s evropskými úřady ohledně schválení státní pomoci přistoupila nejstarší banka na restrukturalizační plán, který zahrnuje zrušení 5500 pracovních míst a prodej špatných úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám