Hlavní obsah

Ryanair navzdory tisícům zrušených letů zvýšil čtvrtletní zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings zvýšila za třetí čtvrtletí zisk po zdanění meziročně o 12 procent na 106 miliónů eur (2,67 miliardy korun). Přitom v tu dobu musela zrušit tisíce letů. Ryanair to oznámil v pondělí s tím, že stále jedná s odbory a koncem Velikonoc očekává další problémy.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Letadlo společnosti Ryanair

Článek

Ryanair zaznamenal především překvapivé výnosy z volitelných služeb, jako je rezervace konkrétních sedadel či příplatky za další zavazadla. Společnost předpokládá, že do konce fiskálního roku (21. března) se počet přepravených cestujících meziročně zvýší ze 129 na 130 miliónů.

Celoroční zisk po zdanění by měl činit 1,4 až 1,45 miliardy eur. Za první fiskální pololetí (do konce září) se zisk Ryanairu zvýšil o 11 procent na 1,29 miliardy eur. Společnost uvedla, že akcionářům vrátí 750 miliónů eur prostřednictvím zpětného odkupu akcií.

O Velikonocích hrozí další stávky

Aerolinky, které se z hlediska počtu přepravovaných cestujících přetahují s německou Lufthansou o post evropské jedničky, v pondělí prohlásily, že se postaví „směšným požadavkům” pilotů, typickým pro klasické letecké společnosti, i kdyby to mělo znamenat stávky.

Tím, že společnost koncem roku 2017 uznala odborovou organizaci pilotů Vereinigung Cockpit (VC), poprvé ve 32leté historii, se jí před vánočními svátky podařilo stávky odvrátit. S odbory od té doby jedná a další problémy v tomto ohledu očekává kolem Velikonoc.

Reklama

Související články

Piloti Ryanairu v Německu stávkovali

Piloti irské aerolinky Ryanair v Německu v pátek ráno stávkovali. Podle veřejnoprávní ARD přesto provoz pokračoval poměrně plynule a stávka ho narušila jen...

Výběr článků

Načítám