Hlavní obsah

EU odstranila osm zemí z černé listiny daňových rájů

Aktualizováno

Evropská unie (EU) v úterý odstranila osm zemí z černé listiny daňových rájů, kromě jiného třeba Panamu. Návrh Evropské komise (EK) potvrdili ministři financí osmadvacítky. Osm zemí, které slíbily, že budou s Unií v daňové oblasti výrazně lépe spolupracovat, bude ovšem EU nadále monitorovat.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přesunu na „šedou listinu” zemí, jejichž chování hodlá Unie úzce sledovat, se v úterý dočkaly kromě Panamy také Barbados, Grenada, Jižní Korea, Macao, Mongolsko, Tunisko a Spojené arabské emiráty.

Na seznamu, který loni za složitých debat uvnitř EU vznikal řadu měsíců, tak dál zůstává jen devět zemí. Jsou jimi Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

Spolupráce má podléhat kontrole

Evropský komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici při příchodu na úterní jednání novinářům řekl, že vyzve ministry financí členů EU, aby zveřejnili, k čemu přesně se v daňové oblasti oněch osm nyní vyškrtnutých států zavázalo.

„Média, nevládní organizace i občané musejí mít možnost tyto závazky kontrolovat. Musíme daňové ráje skutečně potírat,” podotkl Moscovici. Na šedé listině důkladně sledovaných států je nyní přes pět desítek zemí. Jejich skutečná spolupráce bude podle komisaře na konci roku porovnána s tím, co EU a jejím členům nyní slíbily. Výsledkem bude buď jejich úplné vyřazení z celého procesu, nebo zpětný přesun na černou listinu.

Moscovici chce sankce

Podle komisaře se Unie také musí zamyslet nad sankcemi. „Ty státy, které jsou na černé listině, musejí čelit sankcím,” uvedl. EU ze své strany může například rozhodnout o tom, že blok a jeho finanční instituce nebudou v zemích uvedených v seznamu provádět žádné finanční operace. Další sankce mohou za sebe přijmout také členské státy.

Problematikou daňových rájů se Brusel zabývá již delší dobu. Téma nabralo novou intenzitu loni na podzim, kdy zveřejnění velké série dokumentů označovaných jako Paradise Papers ukázalo, jak i řada evropských politiků tajně investuje obrovské sumy v daňových rájích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám