Hlavní obsah

Chaps za nezpřístupnění jízdních řádů zaplatí milión

Novinky, tov

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj snížil na polovinu pokutu pro společnost Chaps, která vede celostátní informační systém o jízdních řádech. Nově má zaplatit 1,080 miliónu korun. Firma podle úřadu porušila jen národní právo, ale nikoli unijní pravidla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

„Společnost Chaps v období od 6. 12. 2010 do 31. 8. 2015 odmítala zpřístupnit bez objektivně ospravedlnitelných důvodů aktualizované jízdní řády jinému soutěžiteli, společnosti Seznam.cz, a zneužila tak svého dominantního postavení,” uvedl Rafaj.

Pro společnost Seznam byly podle antimonopolního úřadu tyto aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem pro služby, které chtěl začít poskytovat. Došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu služeb automatického vyhledávání dopravního spojení s celostátním pokrytím a na trhu s informacemi o existujících variantách dopravního spojení v ČR.

„Protisoutěžní jednání bylo k újmě jinému soutěžiteli společnosti Seznam.cz a spotřebitelů,” upřesnil šéf úřadu.

Porušení pravidel EU se neprokázalo, české právo porušeno bylo

Pokuta uložená v prvostupňovém rozhodnutí byla 2,199 miliónu korun. Firma podala rozklad, Rafaj nyní rozhodl o snížení pokuty.

Na rozdíl od prvostupňového rozhodnutí konstatoval pouze porušení národního práva, nikoliv i unijních soutěžních pravidel, neboť jejich porušení podle něj nebylo podloženo. Tím došlo i ke zkrácení trvání deliktu.

„V důsledku těchto změn se pak přikročilo také k přiměřenému snížení uložené sankce. Další rozkladové námitky účastníka řízení byly zamítnuty,” uzavřel Rafaj.

Chaps koupila loni na podzim za zhruba 400 miliónů korun dceřiná společnost Českých drah ČD-Informační systémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám