Hlavní obsah

Sazka vydělala miliardu. Lidé méně prosázeli ve Sportce, víc v Eurojackpotu

Loterijní společnost Sazka předloni meziročně zvýšila čistý zisk o 0,5 procenta na 999,7 miliónu korun. Tržby vzrostly o pět procent na 11,91 miliardy korun, zhruba tři čtvrtiny připadaly na číselné loterie. Firma to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin.

Foto: Sazka a.s.

Ilustrační foto

Článek

Tržby z číselných loterií meziročně vzrostly o 1,5 procenta na 8,63 miliardy korun. Největší objem patřil Sportce, u které tržby klesly o 3,7 procenta na 5,63 miliardy korun. Ve hře Eurojackpot tržby naopak vzrostly o 26,6 procenta na 1,51 miliardy korun.

„Rozšířili jsme svoje portfolio o nové loterie a hry a jsme stále schopni růst,” řekl ředitel Sazky Robert Chvátal.

V září 2016 padla druhá nejvyšší výhra v historii hry, sázkař v Ústeckém kraji získal 201,25 miliónu korun. Rekordních 399,9 miliónu korun vyhrál v listopadu 2013 sázkař na Chrudimsku.

Tržby z kurzových sázek klesly

Tržby z okamžitých loterií, tedy hlavně losů, meziročně vzrostly téměř o polovinu na 1,74 miliardy korun. Naopak tržby z kurzových sázek klesly o necelou desetinu na 1,17 miliardy korun. Tržby z ostatních činností, například z poskytování služeb mobilního operátora SAZKAmobile, vzrostly o deset procent na 364 miliónů korun.

Na výhrách Sazka předloni vyplatila 6,36 miliardy korun, meziročně o zhruba pět procent více.

Na loterijní dani Sazka předloni zaplatila 1,27 miliardy korun, meziročně o 30 procent více. Důvodem byla zvýšená sazba, kterou zavedla novela zákona o hazardu. Ve společnosti ke konci roku 2016 pracovalo 352 lidí, meziročně o 22 více.

Sazka je nejstarší loterijní společnost v Česku. Je součástí mezinárodního holdingu Sazka Group, kam patří například podíly v řecké loterii OPAP, italském Lotto a rakouských Casinos Austria. Firmu Sazka Group založily v roce 2016 skupiny KKCG a EMMA Capital podnikatelů a miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce. Vložily do ní svá aktiva v oblasti loterií. KKCG má podíl 75 procent, EMMA čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám