Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty v Česku nepatrně klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne mírně klesly. Benzín Natural 95 motoristé aktuálně natankují za průměrných 30,67 koruny za litr, minulou středu byl o tři haléře dražší. Nafta od této doby zlevnila v průměru o dva haléře na 29,75 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. prosinci

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají na Vysočině, kde řidiči za natural zaplatí v průměru 31,47 koruny za litr a za diesel 30,58 koruny za litr. Druhým nejdražším regionem z pohledu pohonných hmot je Praha. Tamní čerpací stanice prodávají benzin v průměru za 31,08 koruny za litr a naftu za průměrných 30,19 koruny za litr.

Naopak nejlevnější paliva jsou v Jihočeském kraji. Za litr benzínu tam motoristé zaplatí v průměru 30,27 korun a za naftu 29,36 korun z litr.

Po letních prázdninách začaly pohonné hmoty v Česku zdražovat. Koncem prázdnin řidiči tankovali nejprodávanější benzín Natural 95 za 29,60 koruny za litr a koncem září za 30,20 koruny za litr. Na této úrovni se cena udržela téměř celý říjen a od začátku listopadu znovu stoupala. V uplynulých čtyřech týdnech ceny paliv stagnují, případně mírně klesají.

„V nejbližších dvou týdnech předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot, případně nepatrné zlevnění o několik haléřů,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Srovnání s okolními zeměmi vychází pro Česko celkem příznivě. Pohonné hmoty jsou drahé zejména směrem na západ a na Slovensku je drahý benzín,” dodal. Ze sousedních zemí je benzín a nafta levnější v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám