Hlavní obsah

Globus dostal od antimonopolního úřadu rekordní pokutu 183 miliónů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obchodní řetězec Globus nutil dodavatele k odběru nechtěných služeb, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mu za to uložil obří pokutu přes 183 miliónů korun za porušení zákona o významné tržní síle. V pátek o tom informoval mluvčí úřadu Martin Švanda.

Foto: Profimedia.cz

Prodejna řetězce Globus v Praze

Článek

Celková výše pokuty činí 183,19 miliónu korun, jde tak o doposud nejvyšší sankci pro řetězec. Na obří pokutu nejprve upozornil server Ekonomický deník.

Podle úřadu Globus porušil zákon ve vztahu k některým dodavatelům potravin – museli přistoupit do účetního systému Markant, který jinak nepotřebovali.

Nátlak na hrazení některých poplatků za účast v tomto systému ÚOHS označil za uplatňování zákonem zakázaného zalistovacího poplatku, tedy poplatku za přijetí potravin do prodeje v rámci sítě provozoven společnosti Globus.

„Úřad společnosti Globus zakázal, aby do budoucna popsaným způsobem zneužívala svou významnou tržní sílu vůči dotčeným dodavatelům,” dodal mluvčí.

Nemáme špatné úmysly, uvedl řetězec

Rozhodnutí není pravomocné; řetězec proti němu může do 15 dnů podat rozklad.

„Velmi nás mrzí, že jsme doposud nedokázali ÚOHS přesvědčit o tom, že nemáme žádné špatné úmysly. Dlouhodobé a kvalitní vztahy s našimi dodavateli a oboustranně výhodná spolupráce jsou pro nás klíčové,” řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Dodala, že řetězec situace lituje a záležitost podle ní žádným způsobem neovlivní kvalitu služeb poskytovaných zákazníkům.

Jedinou další sankci za sedmiletou dobu platnosti zákona o významné tržní síle dostal Kaufland, který má zaplatit 22 miliónů korun. Případ bude ale ještě řešit Krajský soud v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám