Hlavní obsah

Automobilka Porsche by mohla na Slovensku vyrábět části pro elektromobily

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Německá automobilka Porsche, která je součástí koncernu Volkswagen, koupila na Slovensku u lázeňského města Piešťany dvacetihektarový pozemek. Podle webu piešťanské televize by automobilka mohla na tomto pozemku postavit závod na výrobu různých části pro elektromobily.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Logo Porsche na kapotě modelu Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Článek

Pozemek koupila dceřiná společnost Porsche Werkzeugbau, kterou vlastní Porsche AG. Nachází se nedaleko dálnice D1 u obce Horná Streda. Porsche mělo rovněž oslovit vedení letiště v Piešťanech a projevilo zájem o využívání letecké dopravy.

„Aktuálně nemůžeme žádné informace k těmto podnikatelským záměrům potvrdit ani vyvrátit,“ řekl deníku Sme ředitel Letiště Piešťany František Varga.

Porsche Werkzeugbau už má závod u města Dubnica nad Váhom, kde zaměstnává 170 lidí, kteří zde vyrábějí nářadí a přípravky pro automobilový průmysl.

Před časem oznámila francouzská automobilka PSA Group svůj záměr vyrábět elektromobily na Slovensku u města Trnava. Výroba by měla být zahájena nejpozději v roce 2020. Elektromobily mají nahradit aktuální model Peugeot 208.

Slovensko je rovněž ve hře o investici čínské společnost Zhi Dou, která chce ve střední Evropě závod na výrobu elektromobilů.

Už dnes je Slovensko v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. V Bratislavě působí automobilka Volkswagen, u Trnavy PSA Peugeot Citroen a u Žiliny Kia Motors. U Nitry staví svůj závod Jaguar Land Rover a se spuštěním výroby počítá koncem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám