Hlavní obsah

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí vzrostla na 29 050 korun

• Aktualizováno
Novinky, bož

Průměrná hrubá měsíční mzda se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29 050 korun. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd činil 25 181 korun – přesně polovina zaměstnanců vydělává více než medián, přesně polovina vydělává méně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Článek

Spotřebitelské ceny v tomto období stouply o 2,5 procenta, což znamená, že reálně se průměrná mzda zvýšila jen o 4,2 procenta.

Medián mezd vzrostl meziročně o 7,1 procenta. U mužů dosáhl 27 486 korun, u žen 22 584 korun.

„Mzdová dynamika ve třetím čtvrtletí oproti tomu druhému výrazně zpomalila,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Zpomalení do velké míry odpovídá slabší ekonomické výkonnosti ve třetím čtvrtletí,“ dodal.

Mzdy nemohou tak rychle růst donekonečna

Podle Zeisela navíc mzdy nemohou tak výrazně růst donekonečna. „V současnosti dynamika mezd převyšuje dynamiku produktivity práce a zaměstnavatelé musí snižovat svou ziskovou marži, aby si své zaměstnance udrželi. Zatím k tomu mají prostor, ale ten jim časem dojde a růst mezd se bude muset přizpůsobit zvyšování produktivity,“ předpokládá ekonom.

Za první tři čtvrtletí dosahuje průměrná mzda 28 761 korun, což je meziročně o 1 773 koruny, respektive 6,6 procenta více. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,4 procenta, reálně se mzda zvýšila o 4,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám