Hlavní obsah

Penny Market bude mít letos na Štědrý den poprvé zavřeno

Diskonty Penny Market budou mít letos na Štědrý den poprvé zavřeno. Loni měl řetězec, stejně jako většina velkých obchodů, otevřeno do 12 hodin. Další řetězce pro letošek podobný krok zatím neplánují.

Foto: archiv, Právo

září 2008

Článek

„Penny Market je společnost, která uznává tradice a zejména hodnoty Vánoc, jedněch z nejdůležitějších svátků v roce,“ uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

Dodal, že firma chce zaměstnancům umožnit odpočinek po hektickém předvánočním období a aby mohli strávit svátky v rodinném kruhu.

Odbory chtějí, aby k uzavření prodejen 24. prosince přistoupili i další obchodníci. „Doufám, že se připojí i ostatní řetězce. Tuto ojedinělou iniciativu velmi vítám. Vnímám ji jako vánoční dárek, který jistě ocení všichni zaměstnanci Penny Marketu," uvedla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Zákon umožňuje velkým obchodům prodej na Štědrý den až do poledne. Penny Market prodlouží otvírací dobu všech 370 obchodů ve druhé polovině prosince.

Většina řetězců bude mít 24. prosince otevřeno, stejně jako loni. Lidl uzavře prodejny v 11:30, hypermarkety Globus o půl hodiny později. „Na Štědrý den bude 15 našich hypermarketů otevřených celé dopoledne od sedmi do 12 hodin,” řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Stejně tak budou otevřené do 12 hodin obchody Albert.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno ze zákona
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince –Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Řada nepotravinářských obchodů na Štědrý den již v minulosti měla zavřeno, jako IKEA, Kika či hračkářství Hamleys. Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.

Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám