Hlavní obsah

Ze zásob české nafty v Bavorsku zmizelo šest miliónů litrů za sto miliónů korun

Novinky, tov

Z českých státních rezerv nafty ve skladech zkrachovalé Viktoriagruppe v německém Kraillingu se ztratilo 6,3 miliónu litrů v hodnotě kolem sta miliónů korun. Novinkám to ve čtvrtek řekl mluvčí Správy státních hmotných rezerv Jakub Linka. Do Česka zamířil z Bavorska poslední vlak s naftou, zbytky z nádraží ještě později přivezou autocisterny.

Foto: SSHR

Vlak s naftou odjíždí se skladu v bavorském Krailingu.

Článek

„Konečně můžeme i pro policii vyčíslit přesnou ztrátu. Proti našemu evidenčnímu stavu chybí 6,3 miliónu litrů nafty. Doufám, že policie zjistí, kdo tu škodu způsobil,“ uvedl šéf SSHR Pavel Švagr.

Číslo odpovídá dřívějšímu odhadu německých celníků. Už v říjnu 2014 kvůli tomu podal předseda SSHR trestní oznámení na neznámého pachatele. Chybějící množství je výrazně větší, než je možný přirozený úbytek nafty odpařením, který podle správy může být v nízkých jednotkách promile. Celkem v Kraillingu bylo uskladněno 80 miliónů litrů rezervní nafty v celkové hodnotě přes miliardu korun.

Ve čtvrtek vyjel ze skladu v německém Kraillingu poslední vlak s touto naftou. „Byla to největší logistická operace v historii našeho úřadu,” dodal Švagr.

Foto: SSHR

Areál v německém Krailingu, kde je uskladněná česká nafta

Převoz trval 13 měsíců a celkem bylo potřeba vypravit 60 vlaků. Na akci se vedle pracovníků Správy státních hmotných rezerv podílelo také ČD Cagro, které zajistilo dopravu, a společnost Čepro, která tuto naftu zase uskladnila.

Náklady na přepravu nafty byly původně odhadovány na 60 miliónů korun. Nakonec ale Správa státních hmotných rezerv za dopravu zaplatí necelých 50 miliónů.

V posledním vlaku správa odveze půl miliónu litrů nafty. Zbývá asi 400 tisíc litrů v obtížně čerpatelných zbytcích. Celnici určí, co z toho se dá odvézt. Na přepravu těchto zbytků SSHR použije autocisterny.

Zásoby by měly zůstat doma, tvrdí šéf správy rezerv

Nafta byla v Německu uskladněna od roku 2010 u soukromé firmy Viktoriagruppe. Ta ale v roce 2014 zkrachovala. Správa státních hmotných rezerv se pak téměř dva roky nemohla ke své naftě dostat. Insolvenční správce ji totiž odmítal vydat. Teprve při prodeji skladu novému majiteli v červenci 2016 souhlasil s jejím odvozem.

Foto: www.sshr.cz

Předseda SSHR Ing. Pavel Švagr, CSc.

„Doufám, že už nikoho nikdy nenapadne uskladnit nouzové zásoby České republiky na území jiného státu. Nouzové zásoby musí být okamžitě k dispozici, a ne že je budeme rok přivážet,“ uzavřel šéf SSHR.

Česko mohlo mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR, předsedou správy byl Ladislav Zabo. SSHR tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky miliónů korun.

V tuto chvíli má Česká republika nouzové zásoby ropy a ropných produktů na 85 dní fungování státu. V Německu byly uskladněny zásoby zhruba na dva dny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám