Hlavní obsah

Ve třetím penzijním pilíři letos ubylo 47 tisíc střadatelů

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci třetího čtvrtletí spořilo 4,472 miliónu lidí. Bylo to o zhruba 47 tisíc méně než na konci roku 2016. V pondělí o tom informovala Asociace penzijních společností ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci třetího čtvrtletí spořilo 4,472 miliónu lidí.

Článek

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,76 miliónu lidí. To bylo o asi 217 tisíc méně než na konci roku 2016. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má 711 tisíc lidí, tedy o 169 tisíc víc než loni v prosinci.

Penzijní společnosti koncem září spravovaly ve fondech třetího pilíře účastníkům 405,5 miliardy korun, z toho v transformovaných fondech 378,8 miliardy korun a v účastnických fondech 26,7 miliardy korun. V účastnických fondech od začátku roku 2017 vzrostl majetek účastníků o 48,1 procenta.

„Po poměrně neklidném období, kdy se spouštěl a rušil druhý pilíř a kdy se zaváděly úpravy ve třetím pilíři, zaznamenáváme nyní klidnější časy, kdy střadatelů konstantně přibývá a trh penzijního spoření roste,” uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Příspěvek zaměstnavatele 824 korun

Průměrný příspěvek zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření ke konci září činil 824 korun měsíčně, na penzijní připojištění 772 korun měsíčně. Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření přes 967 tisíc účastníků, tedy 21,6 procenta z celkového počtu.

V majetku transformovaných fondů v pololetí tradičně převažovaly konzervativní investice, například české státní dluhopisy měly podíl 60 procent. Na 15 procent bylo v ostatních typech dluhopisů, 17 procent bylo umístěno na peněžním trhu, včetně termínovaných vkladů, necelá dvě procenta v akciích a podílových listech, zbytek v ostatních investicích. Naproti tomu investice účastnických fondů jsou diferencované podle investičních profilů (konzervativní, vyvážený, dynamický).

Celkový kumulovaný zisk penzijních společností v pololetí činil 1,854 miliardy korun, což bylo o 52,1 procenta víc než v předchozím čtvrtletí. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám