Hlavní obsah

Zdražování benzínu a nafty nabírá na obrátkách

Novinky, ČTK, bož

Zdražování pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku zrychluje. V uplynulém týdnu se ceny benzínu i nafty zvýšily přibližně o třicetník. Litr benzínu Natural 95 stál ve středu průměrně 30,79 koruny, což bylo o 31 haléřů víc než před týdnem. Průměrná cena nafty se pak zvýšila o 29 haléřů na průměrných 29,81 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. listopadu

Článek

Jen za posledních 14 dní tak pohonné hmoty zdražily zhruba o půl koruny na litr.

Nejvíc platí za pohonné hmoty i nadále motoristé na Vysočině. Litr benzínu tam vyjde v průměru na 31,37 koruny, což je o 35 haléřů více než před týdnem. Litr nafty natankují řidiči na pumpách na Vysočině za 30,53 koruny, tedy o třináct haléřů více než před týdnem.

Druhé nejdražší pohonné hmoty se prodávají v Praze. Za litr Naturalu 95 zaplatí řidiči v metropoli průměrných 31,30 koruny, což je o 22 haléřů více než o týden dříve. Litr nafty za týden na pražských čerpacích stanicích zdražil v průměru o 19 haléřů na 30,38 koruny.

Foto: (c) Lee Jae Won / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Přes 31 korun za litr naturalu zaplatí řidiči ještě v Plzeňském a Jihomoravském kraji. Naopak nejlevněji se tankuje na jihu Čech. Benzín stojí v Jihočeském kraji v průměru 30,40 koruny za litr, což představuje mezitýdenní zdražení o 24 haléřů. Litr nafty na jihu natankujete za 29,41 koruny, ještě před týdnem to bylo o čtvrt koruny méně.

Ceny ropy narazily na strop, začínají zase mírně klesat

Ceny ropy ve středu večer mírně zlevnily, i tak zůstávají velmi vysoké. Severomořská ropa Brent klesla o zhruba půl procenta na 61,90 amerického dolaru za barel, americká lehká ropa WTI odepsala 0,7 procenta a pohybovala se kolem 55,33 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden vzrostly o 1,9 miliónu barelů, ačkoliv analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles o 2,2 miliónu barelů.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační snímek

Ceny ropy tlačí dolů rovněž úterní snížení odhadů Mezinárodní agentury pro energii (IEA) pro růst celosvětové poptávky po ropě v letošním a příštím roce. Negativní dopad na ceny mají rovněž vyhlídky na další růst těžby ropy v USA.

IEA navíc v úterý snížila odhad růstu celosvětové poptávky po ropě v letošním a příštím roce. Společně s vyhlídkami na další růst těžby ropy v USA by i tato zpráva měla tlačit na snižování cen, které se ještě před týdnem blížily dvouletému maximu.

Geopolitické napětí na Blízkém východě a výpadky dodávek ze zemí jako Nigérie a Irák totiž ještě předtím pomohly k růstu ceny ropy poprvé od roku 2015 nad 60 dolarů za barel. Globální zásoby ropy se pak snížily, což rovněž tlačilo na zvyšování cen.

Reklama

Související články

Benzín má do Vánoc zdražovat

Motoristy nečekají před vánočními svátky příjemné zprávy. Ceny pohonných hmot budou nejméně do konce listopadu nadále růst. Benzín by mohl být až za 31,50 Kč...

Výběr článků

Načítám