Hlavní obsah

Na nový byt vydělávají Pražané přes dvanáct let, déle než Vídeňané nebo Berlíňané

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostupnost bydlení v Praze se za poslední rok opět dramaticky zhoršila, vyplývá z analýzy firem Central Group a KPMG. Ještě loni vynaložil průměrný Pražan na nový byt veškeré příjmy za 11,5 roku, letos už by potřeboval příjem za 12,1 roku. Souvisí to s tím, že nabídka nových bytů v Praze za poslední dva roky klesla téměř o 30 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet průměrných ročních platů na koupi bytu

Článek

Průměrný roční příjem Pražana vystačí na šest metrů čtverečních průměrného nového bytu. Podle odhadů Central Group se bude situace i nadále zhoršovat. Důvod, proč nabídka nových bytů klesá navzdory zvyšující se poptávce, je podle Central Group jasný - úřady po posledních komunálních volbách dramaticky omezily povolování nové výstavby.

Podle odhadu by při pokračování současného trendu příští rok průměrný Pražan na nový byt potřeboval své veškeré příjmy za 12,7 roku. V Bratislavě průměrný obyvatel šetří na byt 9,6 roku, ve Varšavě 6,1 roku, ve Vídni 9,9 a v Berlíně 6,4 roku.

Přirozený růst ceny by byl 15 procent, ne 40

„Za dva roky ceny nových bytů narostly o zhruba 40 procent. Přitom při běžném vývoji nabídky a poptávky by odůvodnitelný nárůst, daný zvýšením cen pozemků, stavebních prací a zpřísňováním norem, činil asi 15 procent,“ uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský.

„Kvůli paralyzovanému povolování nových staveb jsou tak ceny bytů v Praze o čtvrtinu vyšší, než by mohly být,“ upřesnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám