Hlavní obsah

Energetickému koncernu Eon klesl provozní zisk o osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Provozní zisk (EBIT) německého energetického koncernu Eon klesl v prvních devíti měsících roku o osm procent na 2,1 miliardy eur (53,6 miliardy korun). Vyplývá to ze středečního firemního sdělení. Na vině je především nepříznivá situace v maloobchodním sektoru, kde se provozní zisk propadl více než o třetinu.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Energetickému koncernu Eon klesl provozní zisk o osm procent.

Článek

Eon plánuje prodat zbytek svého podílu ve společnosti Uniper finské firmě Fortu a v březnu představí novou růstovou strategii.

Nepříznivá situace pro koncern panuje v Británii. Zdejší silná konkurence a tlak na ceny snížily marže a způsobily odliv zákazníků od ustálených distributorů energie. Provozní zisk zde klesl o 37 procent na 144 miliónů eur (3,7 miliardy korun).

Na britském energetickém trhu navíc brzy dojde ke změnám. Největší německá energetická skupina podle tržní hodnoty Innogy ve středu oznámila, že uzavřela závaznou dohodu s britským konkurentem SSE o sloučení britských maloobchodních aktivit.

Eon vlastní ještě téměř 47procentní podíl ve společnosti Uniper. Rozhodl se ale přijmout nabídku na převzetí od finského konkurenta Fortum, kterému na počátku příštího roku prodá svůj podíl za cenu 22 eur za akcii. To by mu mělo vynést 3,8 miliardy eur.

Eon působí od roku 1998 také na českém trhu. Dodává elektřinu pro zhruba 1,2 miliónu zákazníků, zemním plynem pak zásobuje více než 220 tisíc odběratelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám