Hlavní obsah

Státem regulovaná část ceny plynu příští rok mírně stoupne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složka ceny plynu, kterou stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), stoupne v příštím roce v Česku podle předběžných odhadů zhruba o tři procenta. Na pondělní plynárenské konferenci v Praze to řekl předseda rady ERÚ Vladimír Outrata. Regulovaná složka tvoří asi 20 procent výsledné ceny pro odběratele. Analytici odhadují, že ceny plynu budou příští rok převážně stagnovat.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celková změna průměrné regulované složky pro dodávku plynu v ČR naroste o 2,8 procenta v porovnání s rokem 2017,” uvedl předseda rady ERÚ. Upozornil, že čísla jsou zatím předběžná.

Regulovaná složka zahrnuje u plynu především poplatek za přenos a distribuci. Druhou, neregulovanou část konečné ceny si dodavatelé komodity určují sami.

Analytici vzhledem k vývoji velkoobchodních cen plynu očekávají stagnaci cen.

„Celkově očekávám v nejbližších letech dostatečnou nabídku plynu a současné příznivé ceny by neměly významněji růst. Na rozdíl od trhu s elektřinou, kde nyní dochází k citelnému zvýšení velkoobchodních cen,” řekl Novinkám odborník na energetiku ze společnosti ENA Jiří Gavor.

Plyn podobně jako elektřinu velcí dodavatelé nakupují na evropských burzách často i na několik let dopředu. V současné době se do Česka dovážejí zhruba tři čtvrtiny plynu z Ruska, čtvrtina pak z Norska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám