Hlavní obsah

Másla bude na Vánoce dost a nebude už zdražovat, slibují potravináři

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Másla má být na Vánoce dost a dále by už nemělo zdražovat. Nelze však ani očekávat návrat k nižším cenám před vlnou zdražování, přestože ale ceny másla a smetany na evropských trzích klesají. V nedělním diskusním pořadu České televize to řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cena másla vzrostla téměř na dvojnásobek.

Článek

„Obchodní přirážky řetězců na máslo se srazily. Cena másla jde na evropských trzích dolů, pro spotřebitele se udrží na zhruba stejné úrovni,“ uvedl Toman.

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové i díky politickému tlaku „marže obchodních řetězců na másle jsou minimální.“

„Obchodníci nebudou na máslo dávat vysoké marže, přestože je po něm vysoká poptávka. U našich členů je marže na máslo od osmi do 20 procent,“ uvedla Nováková. Stejného názoru, tedy že cena másla už bude stagnovat, je i předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Toman se však v Otázkách důrazně pozastavil nad tím, proč na mléko jsou marže obchodních řetězců kolem padesáti procent a u jablek dokonce sto padesát, dvě stě procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám