Hlavní obsah

Statistici potvrdili loňský přebytek veřejných financí. Činil 0,73 procenta HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek veřejných financí za loňský rok činí 0,73 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Svůj předchozí údaj v pondělí potvrdil Český statistický úřad po konzultacích se statistickým úřadem Evropské unie Eurostatem. V roce 2016 bylo hospodaření sektoru vládních institucí v přebytku poprvé, v předchozích letech bylo v deficitu. V roce 2015 činil deficit 0,63 procenta HDP.

Foto: David Ryneš, Novinky

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí

Článek

Loňské kladné saldo dosáhlo zhruba 35 miliard korun a HDP, který představuje hodnotu všech služeb a zboží vytvořených v Česku, činil 4,77 biliónu. Konsolidovaný dluh veřejných institucí v roce 2016 činil 36,77 miliardy.

„K ukazatelům deficitu a dluhu vládních institucí České republiky nebyly ze strany Eurostatu vysloveny výhrady,” uvedl úřad.

Zatímco HDP loni stoupl meziročně o téměř čtyři procenta, dluh vládních institucí meziročně klesl o skoro 4,5 procenta na 1,76 biliónu korun. Zadlužení tak kleslo z předloňských 39,96 procenta HDP na 36,77 procenta HDP.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám