Hlavní obsah

Průmyslová produkce v srpnu rostla o 5,8 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v srpnu meziročně vzrostla o 5,8 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Po očištění o sezónní vlivy vzrostla v porovnání s předchozím měsícem o 14,3 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. K celkovému růstu přispěla o 1,3procentního bodu, sama vzrostla o 14,1 procenta.

Významný příspěvek (1,1procentního bodu) přihodila i výroba motorových vozidel, která meziročně vzrostla o 5,2 procenta. Průmyslová produkce klesla například v oblasti opravy a instalace strojů nebo těžby a dobývání.

Ekonom Komerční banky Jan Vejmělek uvedl, že srpnové statistiky průmyslu příjemně překvapily. „Srpen byl ve znamení postupného náběhu aktivity po červencových celozávodních dovolených. Na oživení celkového výstupu ukazuje to, že se daří výrobě a rozvodu elektřiny a klimatizovaného vzduchu, což ale souviselo i s počasím,” připomněl ekonom.

„Závěr třetího čtvrtletí byl podle nás ještě lepší než srpnová data a znamenal návrat k vysokým růstovým tempům průmyslové výroby patrných v první polovině letošního roku,” domnívá se Vejmělek.

„Plné objednávkové knihy jsou příslibem, že se růst v českém průmyslovém sektoru udrží i ve zbytku roku. Hodnota nových zakázek byla v srpnu vyšší o 4,9 procenta a podílely se na ní hlavně tuzemské objednávky, které jsou meziročně o 8,5 procenta výše,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám