Hlavní obsah

Natural po Benzině přejmenovali i na pumpách MOL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzín pod značkou Natural už tuzemští motoristé nenatankují ani u čerpacích stanic značky MOL. Dosavadní benzínové a naftové produkty nahradila maďarská společnost novými palivy pod značkou EVO, řekl v úterý mluvčí MOL Tomáš Pavlík.

Foto: MOL

Čerpací stanice MOL v Praze na Barrandově, předělaná ze značky Lukoil

Článek

Nová paliva MOL uvádí ve dvou řadách, základní EVO 95 a EVO D a prémiové EVO 100 plus a EVO D plus. U obou došlo k navýšení obsahu aditiv, která mají podle firmy pomáhat čistit motor a u prémiové řady nabídnout „živější” výkon.

Už letos na jaře přejmenoval svoji naftu a benzín Natural 95 lídr trhu, společnost Benzina. Paliva se u ní nově jmenují Efecta Diesel a Efecta 95.

Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol má v Česku téměř 400 čerpacích stanic, skupina MOL je s 306 stanicemi dvojkou na trhu. Logo a zelené barvy MOL nese 187 z nich, zbytek představuje 118 modrých stanic Pap Oil a jedna stanice Slovnaft. Pavlík uvedl, že změna se týká pouze pump značky MOL.

Marketingové důvody

Předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček řekl, že podle něj firmy přistupují k přejmenování benzínu a nafty zejména z marketingových důvodů.

„Je to snaha odlišit se. Stavíte na tom, že váš benzín je výjimečný, jiný a samozřejmě lepší než ty ostatní," uvedl.

Pro spotřebitele podle něj změna zmatečná nebude. Připomněl, že všichni tuzemští pumpaři mají na základě technické normy povinnost osadit do začátku října příštího roku tankovací stojany grafickým značením pro jednotlivá paliva. E v kroužku bude označovat benzín, B ve čtverci bude značit motorovou naftu a kosočtverec bude označovat alternativní paliva. U benzínu a nafty bude číslo ve znaku uvádět podíl biosložky. [celá zpráva]

Foto: ČAPPO

Nové značení pohonných hmot

"Řada čerpacích stanic už toto značení používá. Není to majorita, ale už to začíná," dodal.

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu bylo na konci letošního června v tuzemsku 3931 veřejně přístupných benzínových pump. Česká republika v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám