Hlavní obsah

Česko nedokáže využít ekonomický boom. Vláda nemá priority, přiznal Pilný

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) zvýšil odhad příjmů státního rozpočtu pro příští rok o 21 miliard. Ekonomika totiž neporoste o 2,9 %, ale hned o 3,1 %. To je nejvyšší růst v EU. Ekonomice se daří bezprecedentně dobře, stát toho ale nedokáže využít a v horších časech na to lidé doplatí. V České televizi se na tom shodl ministr financí s ekonomy Luďkem Niedermayerem (TOP 09) a Pavlem Kysilkou.

Foto: Novinky

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Článek

Pilný přiznal, že je rád, že po volbách už nebude ministrem financí.

„My nemáme žádné priority. My máme tolik priorit, že nemáme žádnou,“ přiznal Pilný po výtce Niedermayera, že jsou příjmy rozpočtu upravovány na základě politické objednávky a vláda nemá stanové priority, respektive neplní ty, které si stanovila.

Shoda mezi diskutujícími panovala na tom, že se ekonomice daří nebývale dobře i na tom, že jistě přijdou horší časy a vláda neudělala prakticky nic, aby se na ně připravila. „Jsme ve fázi ekonomického boomu. Vládě a rozpočtu chybí priority. Státní rozpočet by neměl být cárem papíru,“ varoval Niedermayer. Česko si podle něj vytváří hospodářské problémy, které se projeví později.

Pilný, který je ministrem financí teprve čtyři měsíce a po nadcházejících volbách se chystá do politického důchodu, viditelně necítil potřebu kabinet nijak zvlášť hájit. Mluvil o tom, že prožíváme období populismu a nesplnitelných slibů ze všech stran.

Na otázku moderátora Václava Moravce, zda jsou nereálné sliby i předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že navýší platy učitelů a dalších mizerně placených státních zaměstnanců o 50 procent, odpověděl, že ty nesplnitelné sliby nedává jen ANO.

Nezvládáme čerpat dotace

Shoda panovala také v otázce pomalého čerpání evropských peněz. To ministr financí Pilný vysvětloval tím, že jsou některé programy příliš složité a nevyčerpatelné. Jako příklad uvedl prostředky pro vysokorychlostní internet.

Ekonom Pavel Kysilka kritizoval přílišnou nabobtnalost státního aparátu. „Vláda vysála z trhu práce desítky tisíc lidí, kteří chybí tam, kde se hodnoty vytvářejí,“ řekl.

Česko podle něj má stále čas na to, aby provedlo potřebné změny. „Musí se na ně ale připravit, aby nějakou dobu jela v nějaké hezké dynamice, jsme ale malá otevřená ekonomika a jsme zranitelní,“ varoval s tím, že v tuto chvíli nikdo není schopen říci, co nakonec českou ekonomiku zbrzdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám