Hlavní obsah

OMV loni v Česku více než zdvojnásobila zisk. Část pump prodala Benzině

Rakouská společnost OMV, která v Česku aktuálně provozuje přes 160 čerpacích stanic, loni v tuzemsku více než zdvojnásobila čistý zisk z 178 na 390 miliónů korun. Tržby jí naopak klesly o 8,4 procenta na 18 miliard korun, vyplývá ze Sbírky listin.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Loni v lednu OMV oznámila, že více než 60 jejích pump v Česku převezme síť Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol. Před transakcí měla OMV v tuzemsku 205 čerpacích stanic. Přejmenování stále pokračuje, hotovo mělo být do konce letošního roku. Ředitel Benziny Marek Zouvala ale už dříve připustil, že převzetí některých pump se může hlavně z legislativních důvodů opozdit.

Marketingový manažer OMV Česká republika Michal Janda ve středu řekl, že v letošním roce pokračuje OMV v modernizaci čerpacích stanic, které jí v Česku zbyly. Do konce roku jich plánuje zrekonstruovat 37.

„V následujících letech pak projde modernizací zbytek sítě. Důležitými úpravami prošlo i zázemí bistra, které nyní umožňuje nabízet výrazně větší škálu čerstvě připravovaného občerstvení,” dodal.

V počtu čerpacích stanic v Česku zaujímá v současnosti OMV páté místo. Nejvíce pump, téměř 400, má Benzina, druhá skupina MOL disponuje 306 stanicemi. Více stanic než OMV má ještě EuroOil státního distributora paliv Čepro (194) a Shell (175).

Podle údajů ministerstva průmyslu bylo ke konci června v tuzemsku motoristům celkem k dispozici 3931 veřejných čerpacích stanic. Ve srovnání s okolními státy vychází Česko jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

Mezinárodní ropná a plynárenská společnost OMV patří mezi největší rakouské průmyslové společnosti obchodované na burze. Ve druhém čtvrtletí letošního roku koncern zdvojnásobil očištěný provozní zisk na 662 miliónů eur (17,3 miliardy Kč). Na český trh vstoupila OMV v roce 1991.

Reklama

Výběr článků

Načítám