Hlavní obsah

Skandál s toxickými vejci zavinil belgický obchodník. Prodávala se v Německu, Belgii i Nizozemsku

Právo, Novinky, DPA, vpl

Původcem skandálu se slepičími vejci, v nichž se nacházel jed na ničení rostlinných škůdců fipronil, je Patrick R., belgický obchodník s chemikáliemi z města Weelde. Informovala o tom německá média.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na přelomu roku objednal tento obchodník v nejmenované rumunské továrně velké množství fiprocidu, který se aplikuje zvířatům jako léčivo a obsahuje fipronil. „Patrick R. za několik desítek tisíc eur koupil nebezpečný roztok. Do něho se zřejmě přimíchal i kontaktní jed Dega 16. Tekutina se používala na dezinfekci kurníků,“ napsal německý týdeník Der Spiegel.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt označil skandál s kontaminací vajec za kriminální a volá po potrestání viníka.

Fipronil, pesticid vyvinutý v osmdesátých letech minulého století ve Francii, se používá jako přípravek na ochranu rostlin, ale také na zbavení koček a psů blech, klíšťat a roztočů. Při vyšších dávkách může především dětem způsobit podráždění očí, pokožky, nevolnost, zvracení či bolesti hlavy.

Většina západoevropských zemí jeho aplikace na zvířata, která nějak vstupují do potravinového řetězce, zakazuje.

Supermarkety v Nizozemsku, Belgii, Švýcarsku i německých spolkových zemích Dolní Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko už stáhly milióny vajec.

Belgie to věděla už v červnu

Belgické úřady věděly o podezření na vejce kontaminovaná látkou fipronil již začátkem června, informovaly o něm ale poprvé až 20. července. Agentuře DPA to potvrdil belgický úřad pro kontrolu potravin.

„Jeden belgický závod nám sdělil, že může být problém s fipronilem. Chtěli jsme však nejprve shromáždit více informací,“ vysvětluje mluvčí belgického Úřadu pro kontrolu potravin Katrien Stragierová, proč došlo k takovému prodlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám