Hlavní obsah

České spořitelně klesl zisk na 7,7 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuzemské bance podle počtu klientů České spořitelně klesl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Za poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 procenta, uvedla v pátek banka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Provozní zisk se kvůli poklesu čistých úrokových výnosů a výnosů z poplatků a provizí a zvýšení provozních nákladů snížil proti loňskému pololetí o 7,8 procenta na 9,4 miliardy korun.

Podle předsedy představenstva České spořitelny Tomáše Salomona se bance dařilo obchodně v hypotékách i ostatních úvěrech. Celkový objem hrubých klientských úvěrů se za posledních 12 měsíců zvýšil o 8,8 procenta na 619,2 miliardy korun. Vklady klientů vzrostly o 9,5 procenta na 835,8 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o 3,4 procenta na 12,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se v souvislosti s klesajícími příjmy z finančních služeb snížily o 3,7 procenta na 4,5 miliardy.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,7 miliónu. Hlavním akcionářem je rakouská Erste Group, které v prvním pololetí klesl meziročně čistý zisk o 25,8 procenta na 624,7 miliónu eur (zhruba 16,2 miliardy korun).

Konkurenční Komerční bance stoupl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí čistý zisk 4,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 22,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám