Hlavní obsah

Koruna se utrhla ze řetězu a prolomila hranici 26 Kč za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna poprvé od ukončení intervencí prolomila hranici 26 korun za euro. Centrální banka ukončila intervence počátkem letošního dubna.

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Koruna dopoledne posílila na 25,995 Kč za euro, vyplývá z dat serveru Patria.cz. Koruna je zároveň nejsilnější od začátku intervencí v listopadu 2013.

S pomocí intervencí udržovala Česká národní banka od roku 2013 kurz koruny k euru nad 27 Kč/EUR kvůli hrozící deflaci. Na začátku letošního dubna centrální banka intervence ukončila a od té doby postupně koruna vůči euru i dolaru posiluje.

Posílení koruny je příznivou zprávou pro české turisty, kteří míří do zemí platících eurem. Ve směnárnách se nyní euro prodává kolem kurzu 26,30 koruny za euro, tedy o více než korunu levněji než v dubnu.

„České měně prospělo především zveřejnění několika analýz velkých světových bank, podle kterých zvýší Česká národní banka své sazby už na zasedání 3. srpna.  Růstu sazeb ale nevěří všichni investoři a na českém trhu je zároveň pořád mnoho spekulativních pozic, které využívají posilování koruny k jejímu prodeji,” komentoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

„Apetýt investorů po koruně nenahlodala ani dnes zveřejněná data ČSÚ navzdory tomu, že ceny průmyslových výrobců zaostaly za očekáváním trhu (1,7 procenta meziročního růstu),” řekl Novinkám hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Koruna v bezprostřední reakci na oznámení červnových čísel nijak neoslabila, naopak pokračovala v posilování. Vzhledem k tomu, že pokles míry inflace výrobních cen je do značné míry výsledkem zlevnění kolísavých cen ropy, mezinárodní investoři jej nenahlížejí jako signál možného výraznějšího zpomalení jádrové složky inflace spotřebitelských cen, tedy inflace bez pohonných hmot,” dodal s tím, že proto dospěli k názoru, že pravděpodobnost srpnového zpřísnění úrokových sazeb ze strany ČNB zůstává stejná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám