Hlavní obsah

Daimler měl za osm let prodat přes milión vozů překračujících emisní limity

Novinky, bož

Německý automobilový koncern Daimler AG měl mezi lety 2008 až 2016 v Evropě a USA prodávat vozy vypouštějící nadměrné emise oxidů dusíku, ačkoliv prošly příslušným měřením. Ve středu o tom informoval server deníku Süddeutsche Zeitung. Mělo se jednat o více než milión dieselových automobilů.

Foto: Novinky

Model Chrysler 300C byl pro evropský a australský trh v letech 2006 až 2011 vybavován dieselovým moterem OM 642, jehož se týká podezření z překračování emisních limitů.

Článek

Podezření se má týkat vozů s motory OM 642 a OM 651. Těmi Daimler vybavuje celou řadu automobilů, včetně rozdílných tříd vozů značky Mercedes-Benz. Dále pak vozy jako Jeep Grand Cherokee, Jeep Commander nebo Chrysler 300C.

Německé orgány vyšetřují podezření z podvodu a klamavé reklamy. V květnu prohledali vyšetřovatelé a policisté kanceláře Daimleru. Podle listu Handelsblatt je několik zaměstnanců společnosti podezřelých z manipulací s měřením emisí u vozů s dieselovými motory. [celá zpráva]

Právě soudní rozhodnutí o těchto prohlídkách má podle Süddeutsche Zeitung obsahovat informaci o miliónu vozů překračujících emisní limity.

Podvádění automobilek při měření emisí u dieselových modelů přišlo poprvé na přetřes u Volkswagenu. Emisní aféra této automobilky vypukla v září 2015, kdy ji z tohoto prohřešku obvinila americká Agentura pro životní prostředí. [celá zpráva]

Skandál se velice rychle rozšířil do Evropy i Asie. Ukázalo se, že se týkal vedle mateřské značky Volkswagen i modelů Audi, Porsche nebo Škoda. Později měly kvůli emisím problémy i koncerny Fiat Chrysler nebo Renault.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám