Hlavní obsah

Česká ekonomika vzrostla meziročně o tři procenta

Novinky, bož
Aktualizováno

Český HDP v prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) mezičtvrtletně vzrostl o 1,5 procenta. Meziroční růst pak ČSÚ revidoval na tři procenta. Původně očekával meziroční růst 2,9 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Růst české ekonomiky tak znatelně předčil průměrnou expanzi zemí EU, která v prvním kvartále dosáhla podle aktuálních údajů 2,1 procenta. Stejným meziročním tempem rostly v průměru státy organizace OECD,” komentoval údaje pro Novinky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„K nadprůměrnému výkonu české ekonomiky nejvíce přispěl sektor služeb a zpracovatelský průmysl. Dařilo se sektoru informačních a komunikačních činností, nemovitostnímu sektoru a tradičně produkci motorových vozidel,” dodal Kovanda s tím, že za celý letošní rok by měla česká ekonomika růst tempem tří procent.

Podle hlavního analytika Tginvest.cz Petra Vlasáka jsou zveřejněné údaje dokladem síly a stability české ekonomiky. „Zároveň se zvýšil průměrný měsíční příjem ze zaměstnání. Ještě letošní rok bychom v tomto ukazateli mohli překonat 30tisícovou hranici,” domnívá se.

„Velmi pozitivní je také zvyšující se spotřeba domácností, která nyní společně s exportem táhne vzhůru české hospodářství. I když jsou ale čísla velmi dobrá, v odhadech budoucího vývoje musíme být stále opatrní. Zatím se Česku daří, ale kdykoliv může přijít šok ze zahraničí, a proti tomu zbraně nemáme,” dodal Vlasák.

Reklama

Výběr článků

Načítám